ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Παθολόγοι

διάγνωση και θεραπεία παθολογικών νοσημάτων
παθολογικά ιατρεία στην Ελλάδα

Στάθη Χρύσα

 "Ο χρόνος είναι κάτι που μέσα του περιέχεται η καίρια, η κατάλληλη στιγμή· στην καίρια στιγμή δεν περιέχεται πολύς χρόνος. Η θεραπεία είναι θέμα χρόνου, μερικές όμως φορές είναι και θέμα κατάλληλης στιγμής." 

Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο ορισμός του σακχαρώδους διαβήτη διεθνώς είναι ο εξής:

«μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο. Η χρόνια υπεργλυκαιμία οδηγεί μακροπρόθεσμα σε βλάβη, δυσλειτουργία και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων, κυρίως των οφθαλμών, των νεφρών, των νεύρων, των αγγείων και της καρδιάς.»

Ο πιο απλός ορισμός είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υπεργλυκαιμία.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι του διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Υπάρχει και ο διαβήτης της κύησης που εμφανίζεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Στο διαβήτη τύπου 1 το σώμα παράγει πολύ μικρή ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου, γι’ αυτό τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη εξωγενώς.

Στο διαβήτη τύπου 2 , το σώμα μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης χωρίς όμως να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Το 90% περίπου των ατόμων με διαβήτη πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Με την πάροδο του χρόνου το σώμα μπορεί τελικά να μειώσει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει και να χρειαστεί να χορηγηθεί ινσουλίνη εξωγενώς.
 
Αναζήτηση Περιοχών
Επαγγελματικές Κατηγορίες

© Παθολόγοι | All rights reserved